مراقبت های بعد از عمل پیوند قرنیه
1- قرنیه پیوند شده بعد از عمل حداقل 9-6 ماه فاقد حس می باشد ، بنابراین ممکن است تماس اجسام خارجی با آن احساس نشود ، بهمین جهت بایدخیلی مراقب باشیدکه موقع تمیز کردن اطراف چشم و چکاندن قطره به قرنیه صدمه نزنید .
2- قرنیه پیوند شده هیچگاه مقاومت اولیه خود را بدست نمی آورد و لذا باید با شدت مواظب باشید که ضربه و یا فشار خارجی به چشم وارد نشود . رعایت این مسئله اگر چه در چند ماه اول بعد از عمل خیلی ضروری است ولی تا آخر عمر باید ادامه یابد .
3- در تاریخهای تعیین شده جهت معاینه به طور دقیق مراجعه کنید .
4- تعداد روزهای بعد از عمل را همیشه بخاطر بسپارید و در هر مراجعه یادآوری کنید .
5- مصرف قطره های چشمی حداکثر 2 تا 3 ماه پس از عمل لازم است از مصرف خودسرانه داروها جداً خودداری کنید .
6- در هر مراجعه داروهـای مصرفی بخصـوص
قطره ها را با خود بیاوریـد و نام آنها را نیز یاد بگیرید چون ممکن است به علت تشابه ظاهری برخی قطره ها و نداشتن دید کافی داروها را جابجا مصرف کنید .
7- دقت کنید بر چسب روی قطره ها کنده نشود و هر قطره را پس از مصرف در جلد خود قرار دهید .
8- طرز مصرف قطره و پماد را حتماً از پرشک خود سئوال کنید . مصرف صحیح و بموقع داروها پس از عمل ، در میزان موفقیت عمل تاثیر بسزایی دارد .
سعی کنید قطره ها را در زمان تعیین شده توسط پزشک استفاده کنید .
در فواصل خواب (6-5 ساعت ) لازم نیست برای چکاندن قطره از خواب بیدار شوید ولی بهتر است این مسئله را از پزشک خود سئوال کنید .
در هنگام چکاندن قطره ها در چشم نکات زیر را رعایت کنید :
الف - بهتر است قطره توسط فرد دیگری در چشم شما چکانده شود .
ب- اگر قطره رسوب کرد و یا تغییر رنگ داد از آن استفاده نکنید .
پ- در حالت خوابیده یا نشسته روی صندلی ، سر خود را به عقب خم کنید پلک پائین را به پائین کشیده و با فشار دادن قطره چکان ، یک قطره از دارو را داخل چشم بچکانید . توجه داشته باشید که بیش از یک قطره در چشم جا نمی گیرد و زیادی آن از چشم خـارج شده و باعث تحریـک پوست اطرف پلک ها می شود .
ت – بعد از چکاندن قطره مدتی ( 40-30 ثانیه ) پلک چشم را بسته نگه دارید و از پلک زدنهای شدید خودداری کنید تا قطره بتواند جذب شود .
ث- موقع چکاندن قطره مواظب باشیدکه ظرف قطره خیلی به چشم نزدیک نشود زیرا باعث میشود که اولاً قطره با مژه ها و پلک چشم ، تماس حاصل کرده و آلوده شود و ثانیاً ممکن است نوک آن با سطح قرنیه تماس پیدا کرده و باعث خراش یا زخم قرنیه شود چون قرنیه فاقد حس می باشد .
ج – در صورتیکه نوبت استفاده از قطره ها همزمان باشد پس از مصرف قطره اول 15-10 دقیقه صبر کنید تا اثر لازم در چشم را داشته باشد و سپس قطره بعدی را استفاده نمائید .
چ – هیچگاه اطراف چشم را با پارچه های خشن یا دستمال کاغذی تمیز نکنید زیرا اینکار ممکن است باعث خراش قرنیه شود . صبحها بعد از بیدار شدن از خواب ، ممکن است اطراف مژه ها و گوشه چشم ترشحات زیادی جمع شده باشد که برای تمیز کردن آنها میتوانیـد چند قطـره آنتی بیوتیک
( کلرامفنیکل ، جنتامایسین ، سولفاستامید ) داخل چشم و روی پلکها ریخته و سپس به آهستگی با پنیه ، تمیز کنید ولی مراقب باشید که فشار انگشت مستقیماً به کـره چشم وارد نشـود زیر این امر
می تواند سبب باز شدن زخم محل عمل شود .
9- نماز خواندن از روز عمل با تیمم بلامانع است ولی تا 10 روز از سجده کردن خودداری کنید و مهر را با دست به پیشانی نزدیک کنید .
10- زمان حمام کردن را حتماً از پزشک خود سئوال کنید . اگر عمل پیوند قرنیه با عارضه ای توأم نباشد بعد از روز پنجم می توانید حمام کنید ولی موقع شستشوی سر و صورت باید چشمها را بسته نگه داشته و به هیچ وجه به پلک ها فشار نیاورید .
11- مطالعه ، تماشای تلویزیون و فعالیتهای عادی زندگی که توأم با فعالیت شدید جسمانی نباشد همچنین خوابیدن به سمت چشم عمل شده بلامانع است . از خوابیدن روی شکم خودداری کنید .
12- بعد از عمل مسافرت با هواپیما یا هر وسیله دیگری بلامانع است .
13- بسته به نوع بخیه ها ، از 4 تا 18 ماه بعد از عمل بخیه ها برداشته می شوند .
14- تا زمانی که بخیه های عمل کشیده نشده اند ممکن است بخیه ها خودبخود شل و یا پاره شوند که مهمترین علامت آن احساس وجود جسم خارجی در چشم است که همـراه با آن قرمزی چشم و
اشک ریزش هم اتفاق می افتد . گاهی به علت کمبود حس قرنیه ، بخیه شل و یا پاره شده اما ممکن است متوجه آن نشویـد ، در ایـن حالت قرمزی چشم وجود دارد . این مسئله به خصوص ، بیشتر در کودکان اتفاق می افتد . بخیه شل و یا پاره شده باید سریعاً توسط پزشک معالج برداشته
شود ، در غیر اینصورت باعث تحریک چشم و دفع پیوند می شود.
15- عمل پیوند قرنیه از لحاظ سازگازی یا دفع ، مانند پیوند زندگی است که چند هفته اول ماه عسل است و سپس ممکن است دفع شروع شود که می تواند خفیف یا شدید باشد و در صورتیکه مسائل حل نشود ممکن است منجر به دفع ( طلاق ) شود بنابراین کسی که عمل پیوند قرنیه انجام
می دهد تا سه هفته اول ( ماه عسل ) خطر دفع قرنیه برایش وجود ندارد ، ولی ممکن است بعد از سه هفته شروع شود . این پدیده ابتدا به صورت خفیف شروع شده و در صورتی که درمان نشود ، ممکن است به مرحله غیر قابل درمان ( دفع کامل ) منجر شود ، لذا دانستن علایم شروع دفع بسیار مهم است و باید دقیقاً آن را بدانید . این علائم عبارتند از :
الف – حساسیت به نور ( نمی توانید به خوبی چشم خود را در نور باز کنید)
ب-قرمزی و اشک ریزش (خفیف ، متوسط ، شدید)
پ – کاهش و تاری دید با شدت متفاوت ( احساس می کنید از پشت یک شیشه مه گرفته به بیرون نگاه می کنید
بنابراین پس از عمل پیوند باید به طور منظـم قدرت بینایی خود را در منزل اندازه گیری کنید
(با نگاه کردن به تابلو ، ساعت دیواری یا سایر اشیا) و به محض کاهش دید و یا بروز علایم فوق فوراً به پزشک مراجعه کنید . در صورتی که به جراح خود دسترسی نداشتید به اورژانس چشم مراجعه نمائید زیرا هر چه درمان دیرتر شروع شود موفقیت کمتر خواهد بود و گاهی اگر خیلی دیر شده باشد ممکن است دفع کامل ایجاد شود ( سه طلاقه )
16- 80% موارد دفع پیوند طی 12-6 ماه بعد از عمل اتفاق می افتد و پس از آن ، این احتمال رو به کاهش می گذارد و پس از دو سال شانس ایجاد آن خیلی کم می شود ولی تا آخر عمر وجود دارد . همان گونه که دو زوج هم اگر 3-2 سال اول زندگی مشکلی نداشته باشند معمولاً شانس طلاق بین آنها خیلی کم می شود ولی همیشه وجود دارد .